Risotto z grzybami leśnymi

0 (0 ocen)

Risotto pachnące grzybkami leśnymi, pycha.

Składniki:


  • 200 g ryżu do risotto
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju rzepakowego
    500 ml bulionu drobiowego
    150 ml białego półwytrawnego wina
    250 g grzybów leśnych (borowiki, maślaki)
    1 średnia cebula
    sól do smaku
    pieprz do smaku

Risotto z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, pokroić i ugotować. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 0,5 łyżki masła dodać cebulę i leciutko zeszklić. Dodać odsączone grzyby i chwilkę podsmażyć. Na dużej patelni rozpuścić masło dodać olej rzepakowy, wsypać ryż i mieszać do momentu aż ryż zrobi się szklisty. Wlać wino i gotować na lekkim ogniu do momentu aż ryż wchłonie wino. Dolewać porcjami bulion i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając i dolewając bulionu do momentu aż ryż będzie miękki. Na koniec dodać podsmażone grzyby, wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy