Risotto z grzybami leśnymi

0 (0 ocen)

pycha

Składniki:

  • 150 g grzybów leśnych
    1,5 szklanki ryżu do risotto
    1,5 kieliszka białego wytrawnego wina
    świeża pietruszka
    70 g tartego parmezanu
    pół cebuli
    ząbek czosnku
    oliwa
    ok 3/4 l bulionu warzywnego
    sól, pieprz, tymianek
    100 g masła

Risotto z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać łyżkę masła. Grzyby pokroić. Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie z masłem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i grzyby. Po chwili dodać ryż i smażyć. Dodać wino. Gdy ryż wchłonie wino dodać stopniowo bulion i mieszać do miękkości ryżu. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Zdjąć z ognia dodać resztę masła i parmezan. Przemieszać zostawić pod przykryciem 3 minuty. Dodać natkę pietruszki i oprószyć parmezanem do dekoracji.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy