Risotto z grzybami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Może nie jest przygotowane zgodnie z zasadami kuchni włoskiej ,ale mi taki sposób odpowiada i co najważniejsze smakuje mojej rodzinie .

  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż: 0.5 kilograma
    - bulion lub rosół: 1.5 litra
    - grzyby leśne (mogą być mrożone lub ewentualnie pieczarki): 0.5 kilograma
    - cebula: 1 sztuka
    - śmietana kremówka 30%: 0.75 szklanki
    - masło: 1 łyżka
    - oliwa: 2 łyżki
    - pieprz mielony: 0.25 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz ziołowy: 0.5 łyżeczki
    - tarty żółty ser lub parmezan: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto z grzybami 1. Ryż opłukać i podsmażyć na oliwie ,do podsmażonego ryżu dolewać małymi porcjami bulion i często mieszając gotować(bulion dolewać dopiero jak ryż wchłonie cały wcześniejszy płyn) Trwa to około 20-25 min .
  • Risotto z grzybami 2. Cebulę pokroić w kostkę i razem z grzybami podsmażyć na maśle,zalać śmietaną , doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym,gotować do zgęstnienia sosu .
  • Risotto z grzybami 3. Przygotowany osobno ryż wymieszać z grzybami,doprawić pieprzem i ewentualnie solą .Przed podaniem posypać serem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować