Risotto z groszkiem

0 (0 ocen)

Uwielbiam risotto za prostotę i szybki czas przygotowania. Tym razem przygotowałam je z młodą cebulką i młodym groszkiem. Wyszło pysznie!

Składniki:


  • 3 łyżki masła
    1 cebulka
    250 g ryżu do risotto
    4 szklanki bulionu warzywnego
    2 szklanki młodego groszku
    Sól i pieprz biały do smaku
    1 szczypta gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżka suszonych pomidorów (igiełek)
    0,5 pęczka natki pietruszki

Risotto z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W głębokim rondlu roztopić masło. Wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Zeszklić.

    Następnie wsypać ryż. Przesmażyć, wlać pierwszą szklankę bulionu. Wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Wtedy dodać kolejną szklankę bulionu.

    Groszek przebrać, wrzucić na wrzątek, po 2 minutach odcedzić. Wsypać do ryżu pod koniec gotowania.

    Doprawić solą i pieprzem, gałką, wsypać pomidorki i dusić do miękkości ryżu i groszku.
    Na koniec dodać połowę natki pietruszki i sok z cytryny. Zamieszać, nałożyć na talerze, posypać odłożoną natką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy