Risotto z dynią i z szafranem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Pyszne risotto z dynią, które można podać z grillowaną piersią kurczaka z oregano, dorszem na parze lub jako samodzielne wegetariańskie danie.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • szklanka ryżu arborio
    czosnek 1 ząbek
    cebula biała
    oliwa z oliwek
    100 ml białego wina
    600 ml bulionu warzywnego
    dynia Hokkaido 1/4 szt.
    kilka nitek szafranu (opcjonalnie)
    parmezan tarty
    natka pietruszki

Risotto z dynią i z szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać i pokroić w kostkę . Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy dodać dynię i podsmażyć, dodać cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodać ryż, wlać wino i dodać kilka nitek szafranu. Zamieszać. Wlać bulion i gotować na małym ogniu do miękkości ryżu. Wyłożyć na talerze, posypać parmezanem i natką.

Komentarze

Podobne przepisy