Risotto z dynią hokkaido na białytm winie.

0 (0 ocen)

  • 25 min

Bardzo smaczne risotto z dynią hokkaido

  • 25 min

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do risotta
    50 ml wino białe
    1 szklanka bulionu
    1 ząbek czosnku
    1 szt cebula
    1/3 szt dynia hokkaido
    2 szt mini cukinia
    oliwa z oliwek
    grana padano

Risotto z dynią hokkaido na białytm winie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie hokkaido kroimy na pół - będzie nam potrzeba właśnie połowę dni. Jej nie obieramy. Kroimy ja w kosteczkę ok 1 cm na 0,5 cm. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek także obieramy i siekamy. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną dynię. Kiedy dynia lekko zmięknie dodajemy ryż do risotto. Mieszamy aż ryż będzie jakby przeźroczysty. Właśnie wtedy wlewamy białe wino - mieszamy kilka minutek. Następnie dolewamy trochę bulionu - mieszamy i nakrywamy . Powtarzamy czynność aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy pokrojone mini cukinie - mieszamy. Doprawiamy do smaku solą morską i podajemy z startym garna padano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy