Risotto z dynią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie które przywodzi na myśl słoneczną jesień. Kremowe i delikatne w smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • ok 500g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
    4 cebule
    2 ząbki czosnku
    1/2 szklanki ryżu do risotto Arborio
    1 szklanka białego wina
    1 litr wywaru warzywnego
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka kurkumy
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    2 łyżki masła
    sól pieprz

Risotto z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od obrania cebuli pokrojenia w drobną kostkę i zeszklenia na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do cebuli dodajemy ryż i chwilkę razem przesmażamy aż ryż zrobi się "szklisty" bardziej przezroczysty. Dodaję dynię i przyprawy. Wlewam szklankę białego wina i mieszam aż ryż wchłonie płyn. Dolewam jedną łyżkę wazową wywaru warzywnego i mieszam do wchłonięcia płynu. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż będzie miękki (a w zasadzie na wpół miękki bo ten ryż nie może się rozgotować) . Ryż jest dobry gdy puści charakterystyczny kleik co sprawia że risotto jest kremowe.
    .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy