Risotto z Dynią

0 (0 ocen)

  • 25 min

Wyśmienite, trochę orientalne i lekko pikantne danie z ryżu.

  • 25 min

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
    800 g miąższu z dyni
    200 g wędzonego boczku
    3,5 szklanki wody
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 kostka warzywna
    4 kopiaste łyżki posiekanej pietruszki
    łyżeczka kuminu
    1/4 łyżeczki płatków chilli
    1/4 łyżeczki curry
    szczypta imbiru
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Risotto z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Podsmażyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy będzie miękka dodać boczek pokrojony w małą kostkę. Podsmażyć. Po chwili dodać dynię pokrojoną w kostkę i ryż. Dokładnie wymieszać. Zalać wodą, dodać kostkę warzywną i resztę przypraw.
    Gotować na małym ogniu pod przykryciem mieszając co 2 minuty by się nie przypaliło,a płyn docierał do każdego ziarenka ryżu. Po około 20 minutach dodać pietruszkę i zostawić by odparowały resztki wody. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy