Risotto z cukinią i śliwkowe szaszłyki

0 (0 ocen)

Kremowe, lekkie risotto z cukinią, dodatkiem jest słono-słodki szaszłyk.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu A:
    200 g ryżu do risotto np. arborio
    1 średnia cukinia
    150 g boczku w plastrach

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    150 g suszonych śliwek

    Składniki robocze:
    4 łyżki masła
    2 kostki warzywne (tzw. bulionówki)
    woda
    180 ml białego, wytrawnego wina
    1,5 łyżeczki soli

    Dekoracja:
    kilka listków pietruszki
    cukiniowa róża

    drewniane patyczki


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki Risotto

Risotto z cukinią i śliwkowe szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kostki warzywne zalej 650 ml wrzątkiem. Białe wino lekko podgrzej. W dużym garnku rozpuść 2 łyżki masła, wrzuć ryż, zmniejsz ogień. Cały czas mieszając, gotuj ryż ok. 5-8 minut. Wlej wino i mieszaj do momentu, aż ryż je wchłonie. Potem dodawaj po 1 chochli bulionu warzywnego, mieszaj cały czas, żeby ryż się nie przypalił. Proces gotowania risotta trwa ok. 25 minut.
  • 2. Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Gdy ryż wchłonie cały bulion i zrobi się miękki, dodaj cukinię. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, dodaj 1-2 łyżki masła.
  • 3. Plastry boczku, jeśli są długie, przetnij na pół. Każdą śliwkę owiń boczkiem i nadziej na patyczek, po 3-4 owinięte śliwki na 1 patyk. Rozgrzej patelnię teflonową, na suchą kładź przygotowane szaszłyki i przyrumień każdy.
  • 4. Risotto podawaj za pomocą metalowej obręczy, która pozwoli uformować koło. Szaszłyki połóż dowolnie, całość udekoruj listkami pietruszki i cukiniową różą. Risotto podawaj od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować