Risotto z chrupiącą marchewką i piersią z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Wrzucamy ryż i wszystko smażymy ok. 3 minut ciągle mieszając. Zalewamy bulionem. Jeżeli jest go za mało dolewamy wody, tak aby przykryła ryż. Co jakiś czas mieszamy. Jeżeli woda wyparuje, dolewam. Czynność tą powtarzamy do momentu, kiedy ryż będzie miękki.
Gdy ryż się gotuje smażymy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Odstawiamy.
Marchewki obieramy, myjemy, osuszamy. Kroimy w ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło i je smażymy (tak jak frytki, w głębokim maśle).
Kiedy ryż jest już gotowy dodajemy kukurydzę i mięso. Mieszamy. Wykładamy na talerz. Na wierzchu kładziemy usmażone marchewki.
Komentarze