Risotto z burakiem i kozim serkiem

5 (2 ocen)

  • 40 min

Risotto z buraczkami chodziło za mną odkąd przepis podała mi Mama. Spróbowałam i się zakochałam:) Pyszne, delikatnie kremowe dzięki dodatkowi koziego serka, a jednocześnie tak zmysłowe i aromatyczne!

  • 40 min

Składniki:

  • 1 większy burak
    1 mała cebula
    100 g ryżu
    100 g serka koziego
    100 ml białego wytrawnego wina
    300 ml bulionu warzywnego
    2 łyżki masła
    oliwa z oliwek/ olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z burakiem i kozim serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto z burakiem i kozim serkiem 1. Buraka obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć na folię aluminiową oprószyć pieprzem cytrynowym , zawinąć w "paczuszkę" i wstawić do rozgrzanego do 200st. C piekarnika na 30 minut.
  • Risotto z burakiem i kozim serkiem 2. W międzyczasie cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła i oliwie. Wsypać ryż i smażyć jeszcze kilka minut, aż ziarenka ryżu zaczną się robić przezroczyste. Wlać wino, a kiedy odparuje dolewać stopniowo po 100 ml bulionu i dusić, aż woda wyparuje. Proces ten powtarzać przez około 25-30 minut - do momentu, aż ryż osiągnie odpowiednią dla nas miękkość.
  • Risotto z burakiem i kozim serkiem 3. Zdjąć z ognia dodać: kozi serek, łyżkę masła, lubczyk i buraczki. Delikatnie połączyć składniki, całość podgrzać. Podawać ciepłe.

Porady

Risotto tuż przed podaniem można jeszcze posypać parmezanem. Świetnie komponuje się również z grillowanym camembertem bądź chrupiącym boczkiem lub szynką parmeńską.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Kozi ser Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować