Risotto z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinkę umyj, odkrój buraczki, obierz je i pokrój na plasterki. Łodygi botwinki pokrój na kawałki, a liście w paski. Cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę, buraczki i botwinkę. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
2.Następnie dodaj ryż i smaż jeszcze przez minutę, często mieszając. Zalej łyżką wazową bulionu i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy ryż wchłonie płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Nadal gotuj, czasem mieszając. Cały proces dolewania bulionu i gotowania risotta powinien trwać około 20 minut.
3.Kiedy ryż będzie już miękki, wyłącz palnik, dodaj jogurt i wymieszaj. Podawaj z rzodkiewkami pokrojonymi w kostkę i wymieszanymi z serkiem wiejskim.
Komentarze