RISOTTO Z BOTWINKĄ

0 (0 ocen)

  • 35 min

Nasza rodzina uwielbia botwinkę, dlatego przyrządzamy ją na wiele różnych sposobów. W takiej formie jest po prostu przepyszna. Polecam.

  • 35 min

Składniki:

  • • 35 dag ryżu
    • 1 pęczek botwinki
    • 1 czerwona cebula
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 5 rzodkiewek
    • 1 serek wiejski
    • Olej, sól, pieprz
    • 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)

Risotto z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę umyj, odkrój buraczki, obierz je i pokrój na plasterki. Łodygi botwinki pokrój na kawałki, a liście w paski. Cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę, buraczki i botwinkę. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
  • 2. Następnie dodaj ryż i smaż jeszcze przez minutę, często mieszając. Zalej łyżką wazową bulionu i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy ryż wchłonie płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Nadal gotuj, czasem mieszając. Cały proces dolewania bulionu i gotowania risotta powinien trwać około 20 minut.
  • 3. Kiedy ryż będzie już miękki, wyłącz palnik, dodaj jogurt i wymieszaj. Podawaj z rzodkiewkami pokrojonymi w kostkę i wymieszanymi z serkiem wiejskim.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy