120 g mrożonych browików
75 g selera naciowego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
60 g ryżu ( waga suchego ryżu)
100 ml białego wina
10 g oleju kokosowego
sól, pieprz do smaku
Risotto z borowikami i selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby rozmrozić. Następnie pokroić w małe kawałki.
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Przełożyć je na rozgrzany olej kokosowy. Lekko zeszklić. Dodać pokrojone grzyby oraz drobniutko pokrojonego selera. Smażyć całość,aż woda z grzybów odparuje.
2.Gdy to nastąpi dodać ryż. Prażyć go około 2-3 minuty. Następnie wlać 50 ml wina. Dusić do odparowania płynu. gdy to nastąpi dodać resztę wina i znów dusić. Po kolejnym odparowanu płynu na patelnię dodać 50 ml wody i dokończyć duszenie risotto.
3.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekana natką. Smacznego!
Komentarze