Risotto z boczkiem, porem, groszkiem i cukinią

0 (0 ocen)

  • 15 min

To proste danie jednego garnka jest na prawdę pyszne i pożywne.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 woreczki białego ryżu

    1 woreczek naturalnego, dzikiego (brązowego) ryżu

    2 pęta kiełbasy

    20 dag boczku surowego

    Pół cukinii wielkości ogórka

    Por

    Średnia cebula

    Puszka zielonego groszku

    Szczypior lub natka pietruszki

    Sól pieprz

    Olej do smażenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z boczkiem, porem, groszkiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ryż według przepisu z opakowania.
  • 2. Na patelni podsmażamy boczek a następnie kiełbasę. Usmażone mięsa odstawiamy na bok. Następnie podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojoną w paseczki por, cebulę, zalewamy je odrobiną wody, solimy i prażymy aż woda wyparuje.
  • 3. Ryż z mięsami i z cukinią oraz porem mieszamy, a na sam koniec dodajemy groszek z puszki.
  • 4. Do dekoracji możemy dodać szczypiorek albo natkę pietruszki. Aby uzyskać ładną formę ryżu na talerzu, jako foremkę używamy małą salaterkę.
  • 5. ozdoby na talerzu:
    - muchomor został zrobiony z pomidora i jajka ugotowanego na twardo, a kropeczki grzybka z majonezu

    - rzodkiewka została poprzecinana w kratkę a następnie uwypuklona na zewnątrz.

Porady

Risotto doskonale smakuje z kefirem albo z kiszonymi ogórkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cukinia Groszek Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować