Risotto z bekonem i pieczarkami

  • wyświetlono: 657 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kremowe i aromatyczne risotto

PolskaGotuje
  • Średni

Składniki

- bekon: 80 gramów
- cebula: 0.5 sztuki
- białe wino: 80 mililitrów
- pieczarki: 100 gramów
- bulion z kurczaka lub warzywny: 1 litr
- ryż do risotto: 250 gramów
- olej roślinny: 40 mililitrów
- parmezan: 40 gramów
- masło: 50 gramów

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Risotto z bekonem i pieczarkami

  • 1. Cebule szklimy na oleju, dodajemy pocięty w kostkę bekon i po 3 min wsypujemy ryż. Smażymy ryż ok. 2 min i podlewamy winem.
  • 2. Następnie dolewamy bulion partiami, sukcesywnie aż ryż wchłonie płyn.
  • 3. Na drugiej patelni smażymy pieczarki i przekładamy do naszego risotta.
  • 4. Pod koniec gotowania dokładamy masło i parmezan dokładnie mieszając.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżbekonbulionobiadrisotto
 

Komentarze

Podobne przepisy

Risotto

Dodane przez: polcia

Risotto z Pieczarkami i Groszkiem

Szybkie i pyszne danie w sam raz...

Risotto z grillowaną karkówką i pieczarkami

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Risotto z grillowaną karkówką i pieczarkami

Bardzo syte risotto z grillowaną...

Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Dodane przez: Mienta

Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Gdyby nie to, że robiąc risotto...

Risotto ze szparagami i pieczarkami

Dodane przez: beetle

Risotto ze szparagami i pieczarkami

Risotto ze szparagami - wiosenna...

Risotto z pieczarkami

Dodane przez: Ola1984

Risotto z pieczarkami

Kremowe i aromatyczne risotto,...

Kremowe risotto z pieczarkami i cukinią

Dodane przez: monika016

Kremowe risotto z pieczarkami i cukinią

Risotto smakuje najlepiej wtedy...