Risotto z bakłażanem i skrzydełkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

proste i zawsze smaczne

  • 60 min

Składniki:

  • Na 2 osoby
    4 skrzydełka
    3/4 szkl ryżu
    3/4 szkl bulionu
    3/4 szkl białego wina
    1 bakłażan
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz kolorowy
    pół łyżeczki imbiru
    bazylia
    majeranek
    olej do smażenia
    natka pietruszki
    świeże oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z bakłażanem i skrzydełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto z bakłażanem i skrzydełkami 1. Skrzydełka umyć, osuszyć, bakłażan pokroić w kostkę posolić i odstawić na pół godziny. Wypłukać i osączyć na durszlaku. Paprykę czosnek i cebulę posiekać.
    W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić skrzydełka i zdjąć je na chwilę, na ten sam tłuszcz włozyć cebulę i czosnek, po chwili dodać paprykę i bakłażan, popodsmażyć wszystko razem.
  • Risotto z bakłażanem i skrzydełkami 2. Następnie dodać ryż i podlać po trochu winem i bulionem, ponownie włożyć skrzydełka i od czasu do czasu mieszając dolewać bulion i wino aż do zużycia, dopawić pieprzem i imbirem, oraz bazylią i majerankiem.
  • Risotto z bakłażanem i skrzydełkami 3. Dusić pod przykryciem aż ryż wciągnie cały płyn. Przykryć i odstawić na ok 15 min.
    Przed podaniem posypać natką pietruszki i świeżym oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować