Risotto z bakłażanem i skrzydełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka umyć, osuszyć, bakłażan pokroić w kostkę posolić i odstawić na pół godziny. Wypłukać i osączyć na durszlaku. Paprykę czosnek i cebulę posiekać.
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić skrzydełka i zdjąć je na chwilę, na ten sam tłuszcz włozyć cebulę i czosnek, po chwili dodać paprykę i bakłażan, popodsmażyć wszystko razem.
2.Następnie dodać ryż i podlać po trochu winem i bulionem, ponownie włożyć skrzydełka i od czasu do czasu mieszając dolewać bulion i wino aż do zużycia, dopawić pieprzem i imbirem, oraz bazylią i majerankiem.
3.Dusić pod przykryciem aż ryż wciągnie cały płyn. Przykryć i odstawić na ok 15 min.
Przed podaniem posypać natką pietruszki i świeżym oregano.
Komentarze