Risotto w naleśniku zapiekane pod sernikową pierzynką

0 (0 ocen)

Przepis wymyśliłam sama na podstawie dania, które jadłam w naleśnikarni. Polecam bo super smaczne:)

Składniki:


  • Risotto :
    - szklanka ryżu arborio
    - 1 łyżka masła
    - 250 ml malibu
    - 800ml mleka
    - pół szklanki cukru pudru
    - 1 łyżka pasty waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii

    Naleśniki
    - 250 gr mąki
    - 1 jajko
    - 1 szklanka płynu ( pół szklanki wody gazowanej, pół szklanki mleka)
    - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


    Sernikowa pierzynka
    - 250 g serka mascarpone
    - 150ml śmietany kremówki (30%)
    - 1 budyń śmietankowy
    - 300 g cukru pudru

    Do tego
    -200 gram wiśni - mogą być mrożone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Risotto w naleśniku zapiekane pod sernikową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż podsmażamy na stopionym maśle dopóty się nie zeszkli. Dolewamy 100-200ml mleka i czekamy aż ryż wchłonie mleko. Od czasu do czasu mieszamy , żeby nic się nie przypaliło. Kiedy ryż wchłonie mleko dolewamy następną porcję. Analogicznie powtarzamy aż do zakończenia mleka. Mniej więcej w połowie gotowania zamiast mleka dolewamy malibu. Płyny dolewamy aż do całkowitej miękkości ryżu.
    Przygotowujemy ciasto na naleśniki: Składniki na ciasto razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby wszystko się połączyło. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Smażymy na małej ilości tłuszczu ( ja smaruję patelnię pędzelkiem). Z tej porcji powinno wyjść ok 6-10 naleśników. Zależy od wielkości patelni i grubości naleśnika. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleka lub wody natomiast jeśli za rzadkie dodajemy mąkę.
    Na każdy naleśnik nakładamy sporą łyżkę risotta, dokładamy kilka wiśni, zawijamy w krokiecik. Krokieciki ciasno układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
    Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder, mascarpone oraz budyń. Dokładnie mieszamy. Całość rozprowadzamy po naszych naleśnikowych krokiecikach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu , bez termoobiegu180C) i zapiekamy ok.15-20 min.

Porady

Danie najlepiej smakuje na ciepło. Na zimno można je zjeść jak kawałeczek ciasta :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować