Risotto w naleśniku zapiekane pod sernikową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ryż podsmażamy na stopionym maśle dopóty się nie zeszkli. Dolewamy 100-200ml mleka i czekamy aż ryż wchłonie mleko. Od czasu do czasu mieszamy , żeby nic się nie przypaliło. Kiedy ryż wchłonie mleko dolewamy następną porcję. Analogicznie powtarzamy aż do zakończenia mleka. Mniej więcej w połowie gotowania zamiast mleka dolewamy malibu. Płyny dolewamy aż do całkowitej miękkości ryżu.
Przygotowujemy ciasto na naleśniki: Składniki na ciasto razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby wszystko się połączyło. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Smażymy na małej ilości tłuszczu ( ja smaruję patelnię pędzelkiem). Z tej porcji powinno wyjść ok 6-10 naleśników. Zależy od wielkości patelni i grubości naleśnika. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleka lub wody natomiast jeśli za rzadkie dodajemy mąkę.
Na każdy naleśnik nakładamy sporą łyżkę risotta, dokładamy kilka wiśni, zawijamy w krokiecik. Krokieciki ciasno układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder, mascarpone oraz budyń. Dokładnie mieszamy. Całość rozprowadzamy po naszych naleśnikowych krokiecikach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu , bez termoobiegu180C) i zapiekamy ok.15-20 min.
Porady
Danie najlepiej smakuje na ciepło. Na zimno można je zjeść jak kawałeczek ciasta :)
Komentarze