Risotto pomidorowo-paprykowe z pszenicą i awokado

0 (0 ocen)

Risotto o bardzo ciekawym smaku, które przypadło do gustu mojej rodzince. Podane z ugotowaną pszenicą, kawałkami awokado oraz suszonym pomidorem i serem żółtym stanowi dobre ciepłe danie obiadowe.

Składniki:

  • ryż do risotto 200 gramów
    pomidory krojone w puszce 1 puszka
    papryka konserwowa kolorowa (ja taką robię na zimę do słoika) 5 plastrów
    białe wino 0.5 szklanki
    rosół drobiowy 2 szklanki
    cebula 1 sztuka
    czosnek (ząbek)
    przeciśnięte przez praskę 2 ząbki
    suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 2 łyżki
    czosnek niedźwiedzi suszony 1 łyżka
    przyprawa węgierska 1 łyżka
    olej rzepakowy 4 łyżki
    pszenica - suche ziarna 4 łyżki
    awokado 1/3 sztuki
    ser żółty tarty (może być parmezan lub inny) 50 gramów
    suszone pomidory w oleju 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto pomidorowo-paprykowe z pszenicą i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pszenicę płukamy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy.
  • 2. Cebulę obieramy, siekamy i smażymy na 2 łyzkach oleju. Dodajemy zmiażdzony czosnek i chwilkę razem smażymy.
  • 3. Do cebuli i czosnku dodajemy krojone pomidory z puszki, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory z czoskiem i bazylią oraz przyprawę węgierską. Dusimy razem do gęstego sosu (5-10 minut).
  • 4. Paprykę konserwową osączamy i kładziemy na sos pomidorowy, razem chwilkę dusimy.
  • 5. Sos pomidorowy z papryką przekładamy do malaksera/blendera i miksujemy. Odstawiamy.
  • 6. Na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy sos pomidorowo-paprykowy rozgrzewamy resztę oleju. Dodajemy ryż i smażymy kilka minut, cały czas mieszając. Gdy ryż zeszkli się, dolewamy rozgrzane białe wino, a następnie po jego wchłonięciu przez ryż dolewamy partiami gorący rosół drobiowy, stale mieszając.
  • 7. Po około 20 minutach, czyli po czasie, jak ryż wchłonie cały rosół, dodajemy do niego sos pomidorowo-paprykowy i mieszamy razem dokładnie, dusząc 3-4 minuty.
  • 8. Przekładamy risotto na talerz, psypujemy tartym serem żółtym, ugotowaną pszenicą oraz kawałkami awokado i ozdabiamy suszonym pomidorem w oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Pomidor Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować