Polecam pyszne risotto z pieczarkami zapiekane w paprykach .
Risotto smakuje wybornie , papryki są miękkie wprost się rozpadają w ustach, góra smacznie zapieczona.
Po prostu pyszne.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Papryka żółta 1 szt,
papryka czerwona 1 szt,
cebulka zielona 1 pęczek,
pieczarki około 200 g,
masło 20 g,
ryż do risotto 100 g,
kostka bulionowa,
woda zimna 300 ml,
ser żółty - starty około 100 g,
Risotto pieczarkowe zapiekane w paprykach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę ze szczypiorkiem umyć, pokroić w prążki, pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać cebule , pieczarki oraz ryż.
Poddusić około 5 - 8 minut cały czas mieszając , następnie dodać około 250 - 300 ml. wody.
Dodać kostkę bulionową, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem około 25 minut.
Pod koniec dodać puszkę pokrojonych odsączonych z zalewy pomidorów.
Papryki umyć, przekroić na polówki ,usunąć gniazda nasienne.
Żaroodporne naczynie wysmarować lekko masłem, włożyć niewielką część risotta.
Do reszty risotta dodać starty ser i napełnić papryki.
Włożyć do piekarnika nagrzanego od 150 - 160 stopni ( termoobieg ) i zapiekać do miękkości papryk.
W razie konieczności naczynie zakryć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Komentarze