Risotto pieczarkowe zapiekane w paprykach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polecam pyszne risotto z pieczarkami zapiekane w paprykach .
Risotto smakuje wybornie , papryki są miękkie wprost się rozpadają w ustach, góra smacznie zapieczona.
Po prostu pyszne.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Papryka żółta 1 szt,
    papryka czerwona 1 szt,
    cebulka zielona 1 pęczek,
    pieczarki około 200 g,
    masło 20 g,
    ryż do risotto 100 g,
    kostka bulionowa,
    woda zimna 300 ml,
    ser żółty - starty około 100 g,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przekąski Ser

Risotto pieczarkowe zapiekane w paprykach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • risotto pieczarkowe 1. Cebulkę ze szczypiorkiem umyć, pokroić w prążki, pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę.
    Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać cebule , pieczarki oraz ryż.
    Poddusić około 5 - 8 minut cały czas mieszając , następnie dodać około 250 - 300 ml. wody.
    Dodać kostkę bulionową, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem około 25 minut.
    Pod koniec dodać puszkę pokrojonych odsączonych z zalewy pomidorów.
    Papryki umyć, przekroić na polówki ,usunąć gniazda nasienne.
    Żaroodporne naczynie wysmarować lekko masłem, włożyć niewielką część risotta.
    Do reszty risotta dodać starty ser i napełnić papryki.
    Włożyć do piekarnika nagrzanego od 150 - 160 stopni ( termoobieg ) i zapiekać do miękkości papryk.

    W razie konieczności naczynie zakryć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować