RISOTTO BURACZANE Z KASZY PERŁOWEJ

0 (0 ocen)

  • 45 min

Takie risotto z dodatkiem buraczków nie tylko pięknie wygląda, ale i smakuje fenomenalnie!Jest świetnym pomysłem zarówno na zdrowy, smaczny obiad, jak i kolację na ciepło.

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * ugotowane buraki – 250 g
    * bulion warzywny – 500 ml
    * masło – 1 łyżka
    * cebula – 1 szt
    * czosnek – 2 ząbki
    * kasza perłowa – 150 g
    * kiełki lucerny
    * sól pieprz, sok z cytryny

Risotto buraczane z kaszy perłowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    W garnku roztapiamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy.

    Wsypujemy wypłukaną wcześniej kaszę, przesmażamy, zalewamy bulionem i na bardzo wolnym ogniu gotujemy.

    Po ok. 15 minutach dodajemy bardzo drobno posiekane buraczki i na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas gotujemy ok. 25 minut ( aż kasza będzie miękka i pulchna ).

    Doprawiamy do smaku solą, pieporzem i odrobina soku z cytryny.

    Podajemy gorące ze świeżymi kiełkami.

    Smacznego!

Porady

Świetnym dodatkiem jest zielony groszek!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy