Takie risotto z dodatkiem buraczków nie tylko pięknie wygląda, ale i smakuje fenomenalnie!Jest świetnym pomysłem zarówno na zdrowy, smaczny obiad, jak i kolację na ciepło.
45 min
Składniki:
SKŁADNIKI:
* ugotowane buraki – 250 g
* bulion warzywny – 500 ml
* masło – 1 łyżka
* cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* kasza perłowa – 150 g
* kiełki lucerny
* sól pieprz, sok z cytryny
Risotto buraczane z kaszy perłowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W garnku roztapiamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy.
Wsypujemy wypłukaną wcześniej kaszę, przesmażamy, zalewamy bulionem i na bardzo wolnym ogniu gotujemy.
Po ok. 15 minutach dodajemy bardzo drobno posiekane buraczki i na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas gotujemy ok. 25 minut ( aż kasza będzie miękka i pulchna ).
Doprawiamy do smaku solą, pieporzem i odrobina soku z cytryny.
Komentarze