risotto a la Parma z rukolą

  • wyświetlono: 381 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

szybkie risotto z rukolą, której niepotrzebnie się obawiałam w połączeniu na ciepło z ryżem. Polecam!

śliwka
  • 2 porcje
  • Łatwy

Składniki

- ryż arborio: 0.5 szklanki
- szynka parmeńska: 4 plastry
- cebula: 1 sztuka
- pomidorki koktajlowe: 10 sztuk
- rukola podarta na kawałki: 0.5 pęczka
- masło: 2 łyżki
- wywar warzywny: 1 litr
- sól i świeżo zmielony pieprz: 2 szczypty
- ser Bursztyn: 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

risotto a la Parma z rukolą

  • risotto a la parma1. Na łyżce masła szklimy lekko cebulkę. Dodajemy pokrojoną w cienkie paski i mocniej podsmażamy. Dodajemy ryż, mieszamy aż ryż wchłonie tłuszcz,podlewamy gorącym wywarem. Mieszamy często, podlewając po łyżce wazowej płynu do uzyskania ulubionej konsystencji ryżu. Dodajemy pomidory i łyżkę masła, przyprawiamy pieprzem. Energicznie mieszamy, by pomidorki się rozgniotły lekko. Na koniec dodajemy rukolę, już przy wyłączonym gazie. Mieszamy ostatni raz, podajemy z serem i świeżo zmielonym pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżrukolakuchnia włoskaobiadrisottoszynka parmeńskajednogarnkowedieta 1000 kalorii

Komentarze

Podobne przepisy

Bigos a la leczo z sałaty lodowej

Dodane przez: JustKuchcik

Bigos a la leczo z sałaty lodowej

Danie na pograniczu bigosu i lecza,...

potrawka a la Mexicana

Dodane przez: joanna74

Potrawka a la Mexicana

Możliwości podawania tej potrawki...

Filet z kurczaka a la chmurka

Dodane przez: agus11013

Filet z kurczaka a la chmurka

Filet z kurczaka a la chmurka rozpływa...

rolada z a la gołąbkami

Dodane przez: martula85

ROLADA Z a LA GOŁĄBKAMI

Pyszna i efektowna rolada, która...

image-28a8tc8

Dodane przez: malesia3

Karkówka z sosem a la Strogonoff

Pyszny obiad z oryginalnym sosem...

.

Dodane przez: Anitka0804

Roladki z serem i ziemniakami a`la ruskie

Zamiast lepienia pierogów, wolę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE