• Dla 3 osób

Risotto w tej wersji wykombinowałam samodzielnie, chociaż pewnie wiele osób robi bardzo podobne.

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 200g ryżu
    300g pieczarek
    2 średnie cebule
    3 średnie marchewki
    puszka kukurydzy
    zielona pietruszka
    ulubione zioła
    pieprz, sól
    sos sojowy
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki, cebule i marchewki obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do dużego garnka na gorący olej aby się podsmażyła. Pieczarki kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy do podsmażonej cebuli. Pieczarki smażymy około 30 minut. W tym czasie mocno się skurczą i wypuszczą wodę. Jeśli cała woda wyparuje przed upływem 30 minut, można podlać je przegotowaną wodą lub bulionem aby się nic nie przypaliło. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach i po 30 minutach smażenia pieczarek wrzucamy ją do garnka. Po 10 minutach od wrzucenia marchewki dodajemy odcedzoną kukurydzę. Co chwilę mieszamy zawartość garnka aby nic nie przywarło, ewentualnie znowu podlewamy przegotowaną wodą lub bulionem. Po kolejnych 10 minutach dodajemy ugotowany w osobnym garnku ryż. Następnie dodajemy zieloną pietruszkę, skrapiamy sosem sojowym, dosypujemy ulubione zioła, solimy i pieprzymy. Wszystko dokładnie mieszamy i trzymamy jeszcze 10 minut na gazie. Risotto można jeść bez dodatków, ewentualnie z zieloną sałatą oblaną jogurtem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować