RISOTTO 3 ZIARNA z DYNIĄ i SOSEM z GORGONZOLI (RISOTTO 3 CEREALI con ZUCCA e SALSA di GORGONZOLA)

0 (0 ocen)

  • 30 min

To risotto wielozbożowe jest idealną alternatywa dla klasycznego ryżu. Szybkie w wykonaniu, zdrowe i efektowne danie. Miłośnicy sera na pewno będą zadowoleni.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g mieszanych ziaren zbóż (ryż, jęczmie, pszenica) lub ryżu do risotto
    300 g dyni
    ok. 2l bulionu warzywnego
    1 mała cebulka
    2 łyżki startego sera typu Parmezan
    5 łyzek oliwy z oliwek
    2 łyżki masła
    sól
    piprz 

    dodatkowo:
    100-150 ml slodkiej śmietany
    100 g sera gorgonzola (dolce)
    ziarenka dyni
    crema (glassa) z octu balsamicznego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto Ser

Risotto 3 ziarna z dynią i sosem z gorgonzoli (risotto 3 cereali con zucca e salsa di gorgonzola) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj bulion warzywny (marchew, seler, cebula,ziemniak, sól).
     
  • 2. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej ok 5 łyżek oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną drobno cebulke, drobno pokrojona dynię i trochę soli. Duś pod przykryciem przez ok.5 min.Dodaj ziarna, podsmaż przez chwilę z dynią, a nasteępnie zacznij podlewać bulionem, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszaj. Kiedy ziarna wchłoną całkowicie jedną porcję bulionu, dodaj kolejną. Gotuj w ten sposób przez 15 - 20 minut, wlewając kolejne porcje bulionu, co chwilę mieszając.
    Gotowe risotto nie powinno być zbyt rzadkie ale też nie gęste (może pozostać ci trochę bulionu). Ryż musi być al dente.Patelnię zdejmij z ognia, dodaj kawałki zimnego masła, parmezan starty na drobnej tarce i energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Idealne risotto ma kremową konsystencję, a ruszając patelnią powinno tworzyć tzw.‘falę’. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  • 3. W miedzyczasie przygotuj sos z gorgonzoli. Podgrzej śmietankę i dodaj gorgonzolę pokrojoną na małe kawałeczki, mieszając od czasu do czasu rozpuść ser w śmietanie.
    Dynie upraż przez chwile na goracej patelni.
  • 4. W miedzyczasie przygotuj sos z gorgonzoli. Podgrzej śmietankę i dodaj gorgonzolę pokrojoną na małe kawałeczki, mieszając od czasu do czasu rozpuść ser w śmietanie.
    Dynie upraż przez chwile na goracej patelni.

Porady

Z braku czasu wywar warzywny można przygotować używając kostki rosołowej ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Pszenica Ryż Sery Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-0fd7l36

To może cię zainteresować