Risotto

0 (0 ocen)

  • 45 min

Jest to odkurzony przepis ze starego zeszytu mojej mamy.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu, resztki mięsa ( gotowanego, pieczonego, duszonego - powinno go być czubata filizanka ) 2 szklanki rosołu ( z kostki), mała puszka zielonego groszku, 20 dag pieczarek, pół opakowania mrożonej mieszanki warzywnej, 2 łyżki oliwy, masło rośline do smażenia, sól, pieprz, 1 łyżka vegety i ewentualnie jakaś przyprawa ziołowa do smaku ( gałka muszkatołowa, tymianek)

Risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w drobne kawałki. Pieczarki umyć, poszatkować i obrumienić na tłuszczu ( masło roślinne). Mrożone jarzyny wrzucić na wrzątek i gotować ok. 25 minut ( aż będą miękkie). Na patelni rozgrzać oliwę ( olej) wsypać na to ryż i smarzyć aż nabierze złotawego koloru. Wymieszać ryż z mięsem, pieczarkami, jarzynami, dodać przyprawy i groszek zalać 2 szklankami rosołu, posypać po wierzchu startym żółtym serem i maleńkimi wiórkami masła. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i zapiekać pół godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy