Ris a la mande z malinami czyli duński deser ryżowy z migdałami

4.5 (148 ocen)

Jest to tradycyjny duński pudding ryżowy z migdałami, w oryginale podawany z sosem wiśniowym, podawany jest najczęściej w Boże Narodzenie, wówczas osoba, która znajdzie całe migdały w deserze dostaje mały upominek ;)Deser znany jest również w Norwegii, wówczas serwuję się go właśnie z sosem malinow

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu do risotto (ryżu arborio),
    1 laska wanilii,
    3 i 1/4 szklanki mleka,
    1 szklanka wody,
    250g śmietany kremówki,
    2 łyżki cukru pudru,
    75 g posiekanych migdałów,
    kilka kropel aromatu migdałowego,
    200g malin,
    3 łyżki cukru,
    sok z cytryny,
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
    kilka całych migdałów,
    płatki migdałowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ris a la mande z malinami czyli duński deser ryżowy z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ris a la mande z malinami czyli duński deser ryżowy z migdałami 1. Do rondelka wsypujemy ryż i wlewamy wodę. Całość zagotowujemy i gotujemy 5 minut.
  • deser 2. Następnie wlewamy mleko oraz dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii. Rondelek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż ryż zacznie się rozpadać. Co jakiś czas można zamieszać. Ugotowany ryż przekładamy do miski i schładzamy przez noc w lodówce.
  • deser 3. Następnego dnia kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i kilkoma kroplami aromatu migdałowego. Delikatnie mieszamy ją z zimną masą ryżową oraz posiekanymi migdałami. Masę przekładamy do 4-6 pucharków. Do wnętrza każdego z pucharków wkładamy po całym migdale.
  • deser 4. Pucharki wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy sos. Do rondelka wkładamy maliny, cukier i 1-2 łyżeczki soku z cytryny. Całość chwilkę podgrzewamy aż do rozpuszczenia cukru. Wówczas mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1-2 łyżkach wody i mieszamy z malinami. Chwilkę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Schłodzony pudding ryżowy podajemy z ciepłym sosem malinowym, udekorowane płatkami migdałowymi. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować