Rigatoni z pesto alla genovese

0 (0 ocen)

  • 20 min

Propozycja na smakowity makaron rigatoni podawany z klasycznym pesto alla genovese. Smak i aromat tego połączenia sprawia, że nic więcej nam nie trzeba - uwielbiam :D

  • 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE ZESTAWU:
    - makaron rigatoni
    - 50 g orzeszków piniowych
    - 50 g startego parmezanu
    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
    - 2 pęczki świeżej bazylii
    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    - około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
    - 2 ząbki czosnku
    - świeżo mielony pieprz
    - sól do smaku
    DEKORACJA:
    - listki bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Zielone pesto

Rigatoni z pesto alla genovese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzeszki piniowe rozbijamy delikatnie w moździerzu.

    Do rozdrabniacza przekładamy listki bazyliowe, 2 ząbki czosnku i część oliwy z oliwek - miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia listków.

    Następnie do rozdrabniacza dodajemy kawałki orzeszków piniowych z moździerza, parmezan i pozostałą część oliwy z oliwek - miksujemy przez chwilę dla odpowiedniego połączenia wszystkich składników.

    Pamiętajmy, aby nie miksować zbyt długo, gdyż z pesto powstanie jednolita papka, a tego chcemy uniknąć. Najlepiej gdy malutkie kawałki bazylii otulają każdy kawałek rigatoni.

    Pesto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem - tego ostatniego nie żałujmy, gdyż pieprz dodaje jeszcze większej wyrazistości.
  • 2. Teraz wystarczy ugotować rigatoni - koniecznie al dente oraz w lekko osolonej wodzie.

    Do gotowania makaronu możemy dodać 1 ząbek czosnku - wtedy smak i aromat będą jeszcze lepsze.

    Gorący makaron mieszamy z pesto, wykładamy na talerze, posypujemy dodatkową ilością parmezanu, dekorujemy listkami bazylii i gotowe!

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować