Propozycja na smakowity makaron rigatoni podawany z klasycznym pesto alla genovese. Smak i aromat tego połączenia sprawia, że nic więcej nam nie trzeba - uwielbiam :D
20 min
Składniki:
SKŁADNIKI PODSTAWOWE ZESTAWU:
- makaron rigatoni
- 50 g orzeszków piniowych
- 50 g startego parmezanu
SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
- 2 pęczki świeżej bazylii
SKŁADNIKI ROBOCZE:
- około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
DEKORACJA:
- listki bazylii
Rigatoni z pesto alla genovese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzeszki piniowe rozbijamy delikatnie w moździerzu.
Do rozdrabniacza przekładamy listki bazyliowe, 2 ząbki czosnku i część oliwy z oliwek - miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia listków.
Następnie do rozdrabniacza dodajemy kawałki orzeszków piniowych z moździerza, parmezan i pozostałą część oliwy z oliwek - miksujemy przez chwilę dla odpowiedniego połączenia wszystkich składników.
Pamiętajmy, aby nie miksować zbyt długo, gdyż z pesto powstanie jednolita papka, a tego chcemy uniknąć. Najlepiej gdy malutkie kawałki bazylii otulają każdy kawałek rigatoni.
Pesto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem - tego ostatniego nie żałujmy, gdyż pieprz dodaje jeszcze większej wyrazistości.
2.Teraz wystarczy ugotować rigatoni - koniecznie al dente oraz w lekko osolonej wodzie.
Do gotowania makaronu możemy dodać 1 ząbek czosnku - wtedy smak i aromat będą jeszcze lepsze.
Gorący makaron mieszamy z pesto, wykładamy na talerze, posypujemy dodatkową ilością parmezanu, dekorujemy listkami bazylii i gotowe!
Komentarze