Ribollita

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ribollita to gęsta zupa wywodząca się z Toskanii. Poznałam ją będąc na wakacjach w Toskanii. Głównym jej składnikiem jest kapusta i fasola. Zagęszcza się ją małymi kawałkami chleba. Wywodzi się z kuchni ubogich którzy wykorzystywali resztki jedzenia. Bardzo smaczna, bardzo gęsta i syta.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 l wody
    1/2 główki kapusty (ok. 700 g)
    150 g marchewki
    1 duża cebula
    1 puszka białej fasoli
    2 duże ziemniaki
    3 duże pomidory
    2 liście laurowe
    1-2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    3 kromki białego chleba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chleb

Ribollita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, wrzucić poszatkowaną kapustę, pokrojoną w słupki marchewkę oraz nieduże kostki ziemniaków.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę, lekko podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju, dodać do zupy. Gotować ok. 30 minut.
  • 2. Doprawić solą, pieprzem. Wrzucić liście laurowe, odcedzoną fasolę oraz pokrojone w drobną kostkę pomidory, gotować jeszcze ok. 10 minut.
  • 3. Chleb pokroić w drobną kostkę, gotować jeszcze 10 minut.
    Zupa najlepsza jest na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kapusta Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować