Renifery - muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banana rozdrabniamy widelcem do uzyskania konsystencji puree. Czekoladę ścieramy na tarce (niewielki kawałek pozostawiamy do dekoracji). Łączymy wszystkie składniki ciasta i mieszamy łyżką lub przy pomocy miksera. Ciasto rozlewamy do blachy na muffiny wyłożonej papilotkami (do każdej papilotki nalewamy ciasta do 3/4 wysokości). Pieczemy ok. 20min. w temp. 180st. C.
2.Schłodzoną kremówkę ubijamy ze śmietan-fixem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką.
3.Dekorujemy ostudzone muffiny: łyżką lub specjalnym rękawem nakładamy krem. Na każdy muffin kładziemy żelkę (nosek), przełamany precelek (rogi) oraz 2 draże (oczy). Kawałek czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomocą wykałaczki nakładamy kropki z czekolady na draże - to będą źrenice.
Porady
Zamiast żelek można użyć wiśni kandyzowanych. Muffiny można udekorować inaczej, wedle własnego pomysłu (np. batman)
Komentarze