Renifery - maślane ciasteczka

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche, aromatyczne, cieszą nie tylko dziecięce oczy, ale i podniebienia :) Dobry pomysł na świąteczny upominek.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki
    120 g masła
    100 g cukru pudru
    1 jajko

Renifery - maślane ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość 4 mm.
  • 2. Na tekturze rysujemy głowę renifera i wycinamy. Przykładamy do ciasta i wykrawamy nożykiem. Tłuczkiem do mięsa odbijamy wzór.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 190° do zrumienienia (ok. 10-12 minut).
  • 4. Z cukru pudru i gorącej wody przygotowujemy gęsty lukier. Dekorujemy przy użyciu rękawa cukierniczego według uznania.

Porady

Do części ciasta możemy dodać kakao i cynamon lub przyprawę do piernika. Można również wyciąć inne kształty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy