Reniferki z makiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jeśli lubicie mak to te przyjemnie chrupiące ciasteczka są dla Was stworzone! Kruche, maślane, lekko słodkie z wyraźnym smakiem maku. W czasie świąt takie ciasteczka świetnie zastąpią słodkie, ciężkie wypieki i ulżą brzuchom.

  • 60 min

Składniki:

  • 100g niebieskiego maku
    125g masła
    100g cukru
    duża szczypta soli
    75g mąki pełnoziarnistej
    75g mąki pszennej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    jajko klasy M

    do dekoracji:
    biała czekolada
    posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Reniferki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Reniferki z makiem 1. Mak, masło, cukier, sól, maki, proszek do pieczenia i jako łączymy w dużej misce i wyrabiamy jednolite ciasto.
  • Reniferki z makiem 2. Zawijamy w folie spożywczą i mrozimy w zamrażalce przez 20-30 minut.
  • Reniferki z makiem 3. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5cm i wycinamy ciastka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach C przez około 15 minut.
  • Reniferki z makiem 4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Dekorujemy ciasta i posypujemy cukrową posypką. Pozostawiamy na blasze do stwardnienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować