Jeśli lubicie mak to te przyjemnie chrupiące ciasteczka są dla Was stworzone! Kruche, maślane, lekko słodkie z wyraźnym smakiem maku. W czasie świąt takie ciasteczka świetnie zastąpią słodkie, ciężkie wypieki i ulżą brzuchom.
60 min
Składniki:
100g niebieskiego maku
125g masła
100g cukru
duża szczypta soli
75g mąki pełnoziarnistej
75g mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
jajko klasy M
Reniferki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak, masło, cukier, sól, maki, proszek do pieczenia i jako łączymy w dużej misce i wyrabiamy jednolite ciasto.
2.Zawijamy w folie spożywczą i mrozimy w zamrażalce przez 20-30 minut.
3.Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5cm i wycinamy ciastka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach C przez około 15 minut.
4.W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Dekorujemy ciasta i posypujemy cukrową posypką. Pozostawiamy na blasze do stwardnienia.
Komentarze