Reniferki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciasteczka ucieszą wszystkich i tych małych i dużych łasuchów.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    -3 szkl. mąki
    -2 szkl . maślanki
    -3/4 szkl . cukru
    -1/2 szkl . oleju
    -3 łyżki kakao
    -2 łyzeczki sody

    Kruche ciasto na bużki i rogi:
    -12 dag mąki
    -7 dag margaryny
    -35 ml mleka
    -cukier waniliowy

    Masa budyniowa:
    -1 budyń
    -1 i 1/2 szkl. mleka
    1/2 szkl. cukru
    -1/2 kostki margaryny

    Dekoracja:
    -kilka kostek białej i mlecznej czekolady
    -czerwony barwnik

Reniferki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Ciasto przelewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( ja piekłam na blaszce z piekarnika) ok.25-30 min.
    Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, i wycinamy kółka (wycinałam małą szklaneczką, wyszło mi 40 szt).
  • 2. Składniki na kruche ciasto zagniatamy na gładkie ciasto. Wałkujemy i wycinamy malutkie kółeczka na buźki , i wycinamy rogi, ja wycinałam nożykiem literki V.
  • 3. Masa budyniowa: Szklanke mleka zagotować z cukrem, w pozostałym rozrobić budyń, ugotować budyń, odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć i dodawać po łyżce budyniu. Wymiksować.
  • 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białą podzielić na dwie części do jednej dodać odrobinę czerwonego barwnika.
  • 5. Wycięte kółeczka przekładamy masą, składamy. Na górę kółeczka przyklejamy buźkę na masie budyniowej. Dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy