Regionalne rogaliki z dżemem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Regionalne rogaliki z dżemem do przepis na wypiek bardzo klasyczny i smaczny. Jedyną zmianą jaką wprowadziłam do zastąpienie świeżych wiśni dżemem wiśniowym. Co ciekawe moje regionalne rogaliki z dżemem są doskonała bazą do powstania innych małych słodkości, jak na przykład kopert z nadzieniem.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    500 g mąki pszennej
    150 ml śmietany 18%
    100 g masła
    90 g cukru
    3 żółtka
    rozczyn
    25 g świeżych drożdży
    25 g mąki pszennej
    25 ml śmietany 18%
    25 g cukru
    nadzienie
    250 g dżemu wiśniowego
    dekoracja
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Regionalne rogaliki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże mieszamy z cukrem i mąką. Dodajemy lekko podgrzaną śmietanę. Całość mieszamy. Powstały rozczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
    Ciasto: Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, ciepłą śmietanę oraz rozpuszczone masło. Na koniec dodajemy wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na trzy części. Wałkujemy na wielkość okręgu. Kroimy na trójkąty. Układamy na każdym po łyżce dżemu. Zawijamy rulon. Pieczemy około 30 minut w 160 stopniach. Studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować