Razowy mazurek bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybkie ciasto bez pieczenia dla amatorów czekolady i wafelków. Z mnóstwem bakalii i czekolady to propozycja dla leniwych. Całą słodycz przełamuje dżem truskawkowy.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 opakowania wafelków śmietankowych
    200 g miękkiego masła
    200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
    1/2 szkl startego razowego chleba
    kilka suszonych śliwek
    1/4 szkl orzechów włoskich
    migdały
    suszona żurawina
    dżem truskawkowy
    chipsy kokosowe

    polewa
    1/4 kostki margaryny
    2 łyżki kakao
    1,5 łyżki wody
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Razowy mazurek bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy startą na tarce czekoladę i chleb. Dokładnie mieszamy z pokrojonymi śliwkami, orzechami, żurawiną, migdałami i chipsami kokosowymi. Na dnie podłużnej formy układamy pierwsza warstwę wafelków śmietankowych. Smarujemy dżemem truskawkowym i połową masy z bakaliami. Dalej znów kładziemy cienką warstwę dżemu, wafelki, dżem, masa z bakaliami, dżem i ostatnia warstwa wafelków. Dobrze dociskamy i wstawiamy do lodówki. Kiedy całość dobrze stężeje robimy polewę. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż połączą się. Gotową polewą dekorujemy mazurka. Na wierzchu układamy chipsy kokosowe i migdały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować