Szybkie ciasto bez pieczenia dla amatorów czekolady i wafelków. Z mnóstwem bakalii i czekolady to propozycja dla leniwych. Całą słodycz przełamuje dżem truskawkowy.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 opakowania wafelków śmietankowych
200 g miękkiego masła
200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
1/2 szkl startego razowego chleba
kilka suszonych śliwek
1/4 szkl orzechów włoskich
migdały
suszona żurawina
dżem truskawkowy
chipsy kokosowe
Razowy mazurek bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy startą na tarce czekoladę i chleb. Dokładnie mieszamy z pokrojonymi śliwkami, orzechami, żurawiną, migdałami i chipsami kokosowymi. Na dnie podłużnej formy układamy pierwsza warstwę wafelków śmietankowych. Smarujemy dżemem truskawkowym i połową masy z bakaliami. Dalej znów kładziemy cienką warstwę dżemu, wafelki, dżem, masa z bakaliami, dżem i ostatnia warstwa wafelków. Dobrze dociskamy i wstawiamy do lodówki. Kiedy całość dobrze stężeje robimy polewę. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż połączą się. Gotową polewą dekorujemy mazurka. Na wierzchu układamy chipsy kokosowe i migdały.
Komentarze