Razowy makaron ze szpinakiem i pulpecikami marchewkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-czosnek trzemy na tarcę
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem tłuszczu i smażymy czosnek, następnie dodajemy szpinak, liście laurowe i dalej smażymy do miękkości
-mięso przekładamy do miski
-cebulę drobno kroimy, marchew trzemy na tarcę, dodajemy do mięsa i przyprawiamy(prócz gałki muszkatałowej). Wszystko dokładnie mieszamy, następnie wlewamy wodę i uklepujemy mięso
-formujemy małe kuleczki
-pulpety przekładamy na patelnię i smażymy na małej ilości tłuszczu z obu dwóch stron (ja smażyłam na patelni beztłuszczowj, ale można je ugotować lub upiec w piekarniku)
-w między czasie gotojemy makaron al dente
-jak szpinak będzie już miekki, odkładamy patelnię na bok i czekamy aż lekko przestygnie. Jogurt naturalny mieszamy z mąką ziemniaczaną i wylewamy na szpinak, przyprawiamy gałką muszkatałową, solą oraz pieprzem. Następnie na małym ogniu jeszcze chwile dusimy szpinak aż wszystko się dokładnie połączy
-gotowy makaron mieszamy ze szpinakiem, a na to wykładamy pulpety
Komentarze