Razowy drożdżowiec na dużą blachę

0 (0 ocen)

Gdy piecze się ciasto drożdżowe dom od razu staje się bardziej przytulny i rodzinny. To ciasto zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem i drożdżowymi rogalami, których nie mogło zabrakną u mojej babci. Razowa odsłona tego ciasta z dużą ilością sera jest pyszna.

Składniki:

  • Składniki na dużą blachę
    Ciasto:
    • 300 g mąki chlebowej,
    • 300 g mąki razowej,
    • 1 pełna szklanka mleka,
    • 12 dag masła,
    • 5 dag drożdży,
    • 3 łyżki cukru,
    • 3 duże jajka do ciasta.
    • jajko do smarowania brzegów,
    • Szczypta soli
    Nadzienie:
    • 1, 2 kg sera twarogowego nie mielonego,
    • 2 żółtka,
    • 1 jajko,
    • 1 budyń śmietankowy,
    • 2 łyżki grysiku,
    • Cukier puder do smaku, według uznania
    Kruszonka:
    • 6 łyżek cukru,
    • Około 10 dag margaryny
    • Ok 8 łyżek mąki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Razowy drożdżowiec na dużą blachę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowa kruszonka 1. KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w palcach. Kruszonkę wykładamy na ser.
  • składniki nadzienia przed połączeniem 2. SER: Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Mają być w nim wyczuwalne kawałki sera.
    Tak przygotowany ser wykładamy na ciasto drożdżowe.
  • składniki ciasta 3. CIASTO: Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, drożdże oraz tyle mąki by uzyskać konsystencję śmietany. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. Między czasie rozpuszczamy masło i lekko go studzimy.
  • ciasto przed wyrośnięcoem 4. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy składniki ciasta, czyli pozostały cukier, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania wymieszane ze sobą mąkę. W połowie wyrabiania dodajemy letni tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 12- 15 minut. Gdy odchodzi od ręki, garnek z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto 5. Między czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia oraz przygotowujemy ser i kruszonkę.
  • wyłożone ciasto 6. Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną dużą blachę. Formujemy z niego prostokątny placek, pozostawiając nieco wyższe brzegi, które smarujemy jajkiem.
  • ciasto przed pieczeniem 7. Na ciasto wykładamy grubą warstwę sera. Ser oprószamy kruszonką.
    Tak przygotowane ciasto wkładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik włączamy na 180°C. Od momentu jego zagrzania drożdżowiec pieczemy około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka razowa Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować