Taki piekła moja babcia przed laty. Będę piec chleb codziennie! Jest chrupiący, zdrowy, smaczny.
Składniki:
pół kg maki razowej
pół kg maki krupczatki
5 dag drożdży
szklanka słonecznika
pół szklanki siemienia lnianego
szklana otrąb
3 łyżki cukru
łyżeczka soli
3 kubki ciepłej wody
Razowy chleb z siemieniem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki mieszamy, dosypujemy resztę suchych składników, słodzimy i solimy.
2.Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki wody, wlewamy. Wyrabiamy ciasto, dolewając wodę, tyle aby nie lepiło się do rąk. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
3.Przekładamy do natłuszczonej keksówki, pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.
Komentarze