Razowy chleb z miodem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pierwszy chlebek jaki upiekłam.Wyszedł super, teraz z pewnością będę częściej piekła domowe pieczywo.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 60 dag. mąki razowej
    15 dag. mąki pszennej
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki masła miękkiego
    łyżeczka soli
    5 dag. drożdży
    450ml. letniej wody
    słonecznik

Razowy chleb z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą. Robimy w nich "dołek". Wlewamy wodę i dodajemy drożdże. Rozkruszamy je, po czym łączymy z niewielka ilością mąki, by wyszła "papka". Zasypujemy odrobiną mąki, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 50-60 min. w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie zagniatamy całość, dodajemy miód, masło i mieszamy.
    Wykładamy do dwóch keksówek, odstawiamy jeszcze na jakieś pół godzinki, by podwoiło swą objętość.Posypujemy słonecznikiem. Pieczemy ok 45 min. w 200st.

Porady

Można użyć jeszcze np. siemienia do ciasta, lub otrąb. Jeśli nie chcemy zbyt długo czekać aż ciasto wyrośnie, lub mamy mało czasu, zmniejszamy czas odstawienia do wyrośnięcia, a ciasto wtedy nie dzielimy na dwa, tylko pieczemy w 1-ej keksówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy