W dzieciństwie naleśniki jadłam tylko na słodko. Teraz lubię eksperymentować i wymyślać różne ich wersje. Ta jest nie tylko zdrowa, ale bardzo smaczna.
Nadzienie:
• około 400-500g świeżych liści szpinaku (może być opakowanie mrożonego),
• 1/3 opakowania sera feta (niebieskie),
• 1 duża cebula lub dwie mniejsze,
• Pieprz do smaku,
• Olej do smażenia,
Dodatkowo:
Pomidor do podania, pietruszka do dekoracji
Razowo-szpinakowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta i dokładnie miksujemy.
Z gotowego ciasta wylewamy porcje na rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
Wychodzi około 10 naleśników (patelnia o średnicy 18 cm)
2.Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej liście szpinaku. Chwilkę razem smażymy, aż liście staną się miękkie. Zdejmujemy z ognia. Dokładamy pokrojony w kostkę ser. Mieszamy całość, aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku.
Gotowym nadzieniem smarujemy naleśniki po czym składamy je na połowę.
Podajemy na ciepło.
Komentarze