Razowo-szpinakowe naleśniki

0 (0 ocen)

W dzieciństwie naleśniki jadłam tylko na słodko. Teraz lubię eksperymentować i wymyślać różne ich wersje. Ta jest nie tylko zdrowa, ale bardzo smaczna.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 szklanki mąki razowej,
    • 2 łyżki mąki zwykłej,
    • 2 jajka,
    • Sól do smaku,
    • 1,5 szklanki mleka,
    • Szczypta proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    • około 400-500g świeżych liści szpinaku (może być opakowanie mrożonego),
    • 1/3 opakowania sera feta (niebieskie),
    • 1 duża cebula lub dwie mniejsze,
    • Pieprz do smaku,
    • Olej do smażenia,

    Dodatkowo:
    Pomidor do podania, pietruszka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Razowo-szpinakowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie naleśników 1. Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta i dokładnie miksujemy.
    Z gotowego ciasta wylewamy porcje na rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
    Wychodzi około 10 naleśników (patelnia o średnicy 18 cm)
  • rozdrobnienie szpinaku 2. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej liście szpinaku. Chwilkę razem smażymy, aż liście staną się miękkie. Zdejmujemy z ognia. Dokładamy pokrojony w kostkę ser. Mieszamy całość, aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku.
    Gotowym nadzieniem smarujemy naleśniki po czym składamy je na połowę.
    Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka razowa Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować