Ciasto z mąki razowej i orzechy z własnego ogrodu.Super smak, warto wypróbować przepis.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 40 sztuk:
2 szklanki mąki razowej(320 g)
2 czubate łyżki zmielonych orzechów włoskich
3 duże żółtka
3 kopiaste łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Cukier puder do posypania
Do smażenia - ½ l oleju i ½ kg smalcu
Razowo orzechowe faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: na stolnicę przenieść składniki na ciasto, posiekać nożem, potem zagnieść ciasto. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek. Radełkiem pociąć placek na pasy około 3-4 cm a następnie pod skosem pociąć na około 8 cm kawałki. Środek naciąć, wywinąć tworząc faworki.
Tłuszcze przełożyć do naczynia o podwójnym dnie, podgrzać do temp. smażenia, wkładać porcjami faworki i smażyć na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku i przestudzone oprószyć grubo cukrem pudrem.
Porady
1.do oprószenia faworków można użyć cukru pudru z cynamonem.
Komentarze