Razowo orzechowe faworki

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z mąki razowej i orzechy z własnego ogrodu.Super smak, warto wypróbować przepis.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 40 sztuk:
    2 szklanki mąki razowej(320 g)
    2 czubate łyżki zmielonych orzechów włoskich
    3 duże żółtka
    3 kopiaste łyżki gęstej śmietany
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    Cukier puder do posypania
    Do smażenia - ½ l oleju i ½ kg smalcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta

Razowo orzechowe faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: na stolnicę przenieść składniki na ciasto, posiekać nożem, potem zagnieść ciasto. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek. Radełkiem pociąć placek na pasy około 3-4 cm a następnie pod skosem pociąć na około 8 cm kawałki. Środek naciąć, wywinąć tworząc faworki.
    Tłuszcze przełożyć do naczynia o podwójnym dnie, podgrzać do temp. smażenia, wkładać porcjami faworki i smażyć na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku i przestudzone oprószyć grubo cukrem pudrem.

Porady

1.do oprószenia faworków można użyć cukru pudru z cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka razowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować