„razowiec” jak marzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy zaczyn z wody, odrobiny cukru i drożdży. Mąki, resztę cukru i sól mieszamy razem. Do suchych składników powoli dolewamy zaczyn i olej. Wyrabiamy ciasto do momętu, aż będzie gładkie i elastyczne. Odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości –około 1, 5 godziny.Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy, przekładamy do „keksówki” o wymiarach 30 x 10 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Aby uzyskać efekt „świecącej skórki” przed pieczeniem chlebek smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 - 35 minut, do momentu aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Jeżeli preferujemy pieczywo ciemniejszej barwy po 30 minutach pieczenia wyjmujemy chleb z formy i dopiekajmy go na kratce jeszcze około 7 minut. Studzimy na kratce.
Komentarze