„Razowiec” jak marzenie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dla tych co dbają o formę

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki :
    • 250 g mąki pszennej razowej
    • 250 g mąki pszennej typ 650
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 20 g drożdży świeżych
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 300 ml letniej wody

    Do formy:
    • 3 łyżki otrąb pszennych
    • 2 łyżki masła

„razowiec” jak marzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bochenek pozostawiamy do napuszenia 1. Robimy zaczyn z wody, odrobiny cukru i drożdży. Mąki, resztę cukru i sól mieszamy razem. Do suchych składników powoli dolewamy zaczyn i olej. Wyrabiamy ciasto do momętu, aż będzie gładkie i elastyczne. Odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości –około 1, 5 godziny.Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy, przekładamy do „keksówki” o wymiarach 30 x 10 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Aby uzyskać efekt „świecącej skórki” przed pieczeniem chlebek smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 - 35 minut, do momentu aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Jeżeli preferujemy pieczywo ciemniejszej barwy po 30 minutach pieczenia wyjmujemy chleb z formy i dopiekajmy go na kratce jeszcze około 7 minut. Studzimy na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy