Razowe placuszki z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

To idealna propozycja na szybkie oraz zdrowe śniadanie. Przyznam, że również idealnie podjada się je w ciągu dnia. Placuszki są puszyste, delikatne i posiadają kuszący, orzechowy posmak!

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • (około 9 sztuk)
    2 jajka
    2 łyżki jogurtu naturalnego (płaskie)
    1 łyżka masła orzechowego
    5-6 łyżek mąki razowej (użyłam pszennej typ 2000)
    1 łyżeczka ksylitolu (lub dowolnego słodzidła według smaku)
    1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 szczypta soli
    Ponadto:
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Razowe placuszki z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieścić w misce oraz dokładnie wymieszać na jednolitą konsystencję.
    (Masa gęstością powinna przypominać lejący się jogurt naturalny.)
    Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
    Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się.
    Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.
    (Ja podałam je z odrobiną zmielonego ksylitolu oraz orzeszkami ziemnymi.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka razowa Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować