Razowe muffiny piknikowe

0 (0 ocen)

  • 5 min

Bardzo zdrowe i co najważniejsze bardzo smaczne muffinki, długo utrzymujące świeżość. Doskonale sprawdzą się na pikniku, bo dobrze znoszą podróż w koszu piknikowym i nie brudzą rąk w czasie jedzenia.

  • 5 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
    ½ szk. mąki tortowej
    1/2 szklanki płatków owsianych
    1/4 szklanki otrąb pszennych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    szczypta soli

    1 duże jajko
    3/4 szk. mleka*
    1/2 szk. musu gruszkowego**
    3 łyżki oleju słonecznikowego
    1/4 szk. syropu klonowego***
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Razowe muffiny piknikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszałam składniki suche: obie mąki, płatki owsiane, otręby pszenne, cynamon, szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
    W drugiej misce składniki mokre: roztrzepane jajko, mleko, mus jabłkowy, olej i syrop klonowy.
    Połączyłam zawartość obu naczyń, mieszając tylko do połączenia się składników.
  • 2. Formę do muffinek wyłożyłam papilotkami. Nałożyłam do nich ciasta wypełniając niemal całe foremki. Posypałam po wierzchu płatkami owsianymi.
    Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 25 minut. Studziłam na kratce kuchennej.
  • 3.

Porady

*czasami wystarczy tylko ½ szk. mleka. W zależności od tego, jakiej mąki użyjemy dajemy tyle mleka, aby ciasto miało konsystencję, która pozwoli, aby swobodnie spływało z łyżki do foremki. **może być również mus jabłkowy lub z innych owoców ***może być również płynny miód

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka razowa Otręby Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować