Razowe drożdżowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe w wersji razowej - równie pyszne jak tradycyjne.

Składniki:

  • BLACHA 25 X 35

    1 szklanka cukru trzcinowego
    1 szklanka mleka
    0,5 szklanki oliwy z oliwek
    3 jaja
    5 dag drożdży

    1 cukier waniliowy
    300 g mąki żytniej razowej
    200 g mąki pszennej

    ok 20 śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Razowe drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Razowe drożdżowe ze śliwkami 1. Do dużego garnka wsypujemy cukier trzcinowy, zalewamy mlekiem, oliwą i wbijamy jajka - nie mieszamy. Dodajemy drobno pokruszone drożdże, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy tak na całą noc. Można to zrobić w ciągu dnia, ale czas leżakowania to minimum 12h).
  • Razowe drożdżowe ze śliwkami 2. Rano garnek odkrywamy i dosypujemy cukier waniliowy oraz oba rodzaje mąki (pszenną przesiewamy). Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki (jeśli będzie za wilgotne dosypujemy jeszcze trochę mąki żytniej razowej). Ponownie przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 30 minut).
  • 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do blachy wyłożonej papierem. Umyte i osuszone śliwki pozbawiamy pestek, a połówki skórką do dołu układamy na cieście lekko dociskając. Smarujemy roztrzepanym jajkiem aby ładnie się błyszczało. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka razowa Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (184 ocen)

Drożdzówki ze śliwkami

To może cię zainteresować