Razowe ciasto zawijane z pieczarkami, jajkiem i serem

0 (0 ocen)

Pełnoziarniste ciasto drożdżowe zaiwjane faszerowane pieczarkami, jajkiem, serem, pomidorami, ziołami - idealne na kolację lub lunch do pracy

Składniki:

  • •350 g mąki pszennej razowej
    •3 dag drożdży
    •szczypta cukru i soli
    •4 łyzki oliwy
    •ok 150ml wody
    •1/2 szkl passaty pomidorowej
    •ząbek czosnku
    •łyżeczka oregano
    •2 lyzki oliwy
    •300g pieczarek
    •łyzka masła
    •sól
    •pieprz
    •3 jajka
    •pół szkl startego zółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Razowe ciasto zawijane z pieczarkami, jajkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże i zostawiamy, aż ruszą. Do miski wsypujemy makę, mieszamy z solą i oliwą, dodajemy drożdże. Ciasto wyrabiamy ok 10 min, aż będzie odchodzić od ręki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto dwukrotnie zwiększy obcjętoć, zagniatamy je minutę.

    Ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko - na ok 1 cm w taki sposób, by nadac mu forme prostokąta. Passate pomidorową doprawiamy oliwa, czosnkiem ziołami - sosem smarujemy ciasto. Pieczarki uduszone na maśle wcześniej rozkładamy na cieście.

    Jajka ugotowane na twardo kroimy w plastry i rozkładamy na cieście. Posypujemy startym serem i ziołami, zwijamy wszystko w roladę, która układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Pieczemy 30-40 min w 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować