Ciastka owsiane

0 (0 ocen)

  • 30 min

Błyskawiczne ciastka, pachnące orzechami. Jak znalazł na zdrową przekąskę, ze szklaneczką mleka.

  • 30 min

Składniki:

  • na ok. 30 sztuk

    Ciasto
    - 280 g mąki razowej orkiszowej lub pszennej
    - 240 g masła
    - 2 jajka
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 15 dag jasnego cukru brązowego
    - 10 dag płatków owsianych

    Bakalie
    - 10 dag orzechów laskowych (grubo posiekanych)
    - 4 łyżki migdałów (grubo posiekanych)
    - 4 łyżki suszonych śliwek (drobno posiekanych)
    - 2 łyżki rodzynek
    - 4 łyżki suszonych moreli (drobno posiekanych)

Ciastka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi, orzechami i bakaliami oraz dodać posiekane masło. Wyrobić ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczyć na placuszki grubości 0,5 cm. Piec 15-20 minut w 180 st.

Porady

Im ciastka są cieńsze, tym wyjdą bardziej chrupiące, ale trzeba uważać, bo łatwo przypalają się od spodu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy