razowe ciasteczka z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 35 min

nie za słodkie, kruche i do tego zdrowe

  • 35 min

Składniki:

  • * 120 g miękkiego masła
    * 1/3 szkl cukru (najlepiej nierafinowanego)
    * jajko
    * 3/4 szkl płatków owsianych
    * 140 g mąki żytniej razowej
    * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 2 tabl. gorzkiej czekolady (70%)

Razowe ciasteczka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem. Nie przerywając ucierania dodajemy jajko i dalej ucieramy. Wsypujemy resztę składników i mieszamy. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia, po czym spłaszczamy kulki łyżką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C. przez ok. 15 min. do czasu gdy ciasteczka zbrązowieją.

Porady

Najczęściej wszystkie składniki wyrabiam ręką, jak na kruche ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy