Razowe ciasteczka

0 (0 ocen)

Bardzo kruche małe co nieco

Składniki:

  • na ok 20 ciasteczek
    250g mąki żytniej pszennej typ 2000
    125g margaryny
    125g śmietany
    dżem
    cukier puder do posypania
    szczypta soli

Razowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać margarynę i połączyć ze sobą. Następnie dodać śmietanę, szczyptę soli i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce ok 1 godziny. Wyjąć i urywać niewielkie kawałki tworząc w rękach kulkę i następnie spłaszczając ją. Na każde ciasteczko położyć trochę dżemu. Piec w 180 st. ok 45-50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasteczka przed pieczeniem zamiast dżemu można posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy