Razowa tarta ze świeżym szpinakiem i wedzoną makrelą

4.5 (165 ocen)

Ciasto, delikatne, kruche i co najważniejsze - razowe. Farsz to szpinak, ryba i sos śmietanowy. Chyba nie ma lepszego połączenia :)

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    ciasto;
    200g mąki pszennej razowej
    1 żółtko
    czubata łyżka śmietany 12 %
    110 g schłodzonej margaryny
    1 łyżka czystego smalcu
    sól morska ziołowa

    sos:
    1 szklanka śmietany 12 %
    2 jajka
    1 torebka sosu do szpinaku
    sól morska ziołowa w młynku
    porządna szczypta gałki muszkatołowej
    pieprz kolorowy w młynku


    150g świeżego szpinaku
    1 czubata łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    1 makrela wędzona (ok 170g)
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Razowa tarta ze świeżym szpinakiem i wedzoną makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie szpinaku 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulkę i schłodzić w lodówce ok 40 min. W międzyczasie na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w drobniutką kostkę a następnie dodać opłukane liście szpinaku, pieprz, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć do zwinięcia się liści. Makrelę oczyścić z ości. Śmietanę wymieszać z sosem do szpinaku, dodać pieprz, sól i gałkę muszkatołową oraz roztrzepane jajka.
  • Razowa tarta ze szpinakiem i wędzoną makrelą 2. Schłodzone ciasto wylepić w formę, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200stopni i podpiec ok 10-15 min. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć 3/4 szpinaku i ryby, zalać sosem śmietanowym a na wierzch rozłożyć pozostały szpinak oraz rybę. Piec jeszcze ok 10-15 min do ścięcia się sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować