Razowa tarta ze świeżym szpinakiem i wedzoną makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulkę i schłodzić w lodówce ok 40 min. W międzyczasie na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w drobniutką kostkę a następnie dodać opłukane liście szpinaku, pieprz, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć do zwinięcia się liści. Makrelę oczyścić z ości. Śmietanę wymieszać z sosem do szpinaku, dodać pieprz, sól i gałkę muszkatołową oraz roztrzepane jajka.
2.Schłodzone ciasto wylepić w formę, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200stopni i podpiec ok 10-15 min. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć 3/4 szpinaku i ryby, zalać sosem śmietanowym a na wierzch rozłożyć pozostały szpinak oraz rybę. Piec jeszcze ok 10-15 min do ścięcia się sosu.
Komentarze