Razowa pizza z łososiem

  • wyświetlono: 362 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Chyba nie ma osoby , która nie lubi pizzy:). Nadzienie i dodatki możemy dowolnie zmieniać w tym daniu, tym samym stwarzają za każdym razem nową jej odsłonę:)., Właściwie wszystko zależy od tego co akurat mamy w lodówce:). Polecam takie połączenie razowego ciasta i delikatnego łososia.

Jaga85

Składniki

Ciasto:
• 180 gram mąki pszennej razowej typ 2000,
• 20 gram mąki pszennej chlebowej,
• 3 dag świeżych drożdży,
• ok 130 ml mleka,
• sól do smaku,
• 1 płaska łyżeczka cukru,
• 3 łyżki oleju,
• 1 jajko,
• papryka do smaku,
Nadzienie:
• ok ¾ puszki groszku konserwowego,
• 320 gram łososia świeżego,
• 2 duże cebule,
• 100 ml śmietanki 30%,
• 1 pomidor,
• 1 kulka mozarelli,
• świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
• sól do smaku,
• sok z połowy cytryny,
• papryka do smaku,
• olej ,
• świeża bazylia do podania
Dodatkowo:
• jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Razowa pizza z łososiem

  • łączenie składników1. CIASTO:Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąki przekładamy do miski. Dokładamy do nich olej, sól oraz paprykę do smaku. Następnie wlewamy mleko z drożdżami. Zagniatamy ciasto około 10 minut.
  • wyrośnięte ciasto2. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Między czasie przygotowujemy nadzienie.
  • przygotowanie cebuli3. NADZIENIE:Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Rumienimy na oleju. Zrumienioną podlewamy śmietanką, przyprawiamy do smaku i podgrzewamy do zredukowania płynu. Tak przygotowaną studzimy delikatnie.
  • wyłożenie cebuli4. Groszek odcedzamy.
    Z ryby (jeśli jest) usuwamy skórę. Następnie kroimy w grubą kostkę. Delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami do smaku.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto formujemy na cienki placek, pozostawiając nieco wyższy brzeg.
    Pozostawiony brzeg smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie wykładamy cebulę.
  • wyłożenie pozostałych składników5. Na cebule wykładamy groszek, kostki łososia i plasterki pomidora.
    Całość pozostawiamy na około 10 minut do podrośnięcia ciasta. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 180°C.
  • wyłożenie sera6. Tuż przed końcem pieczenia pizzę wyciągami i posypujemy serem startym na tarce o grubych oczkach. Gdy ten się rozpuści całość wyjmujemy i oprószamy pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Podajemy na ciepło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serłosośzdrowie_na_talerzudania_dla_urodygroszekpizzamąka razowa

Komentarze

Podobne przepisy

pizza

Dodane przez: nagazie

pizza z łososiem

pyszna pizza w ryba

image-11jewoo

Dodane przez: Sowa

Pizza Bianca z wędzonym łososiem

Pizzę przygotowuję dla moich przyjaciół....

image-0s1ifs0

Dodane przez: xamelka1

Pizza z fasolką szparagową,brokułami i kurczakiem...

Coraz częściej spotyka się już...

Pizza na cieście razowym

Dodane przez: doowa

Pizza na ciescie razowym

Bardzo pyszne ciasto i super dodatki.

Gotowa pizza

Dodane przez: Marta Grduszak

Pizza z mąki pełnoziarnistej z wędzonym łososiem...

Zdrowy fast food, przepyszna pizza...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE