Ravioli z szpinakiem i grana padano

0 (0 ocen)

Ravioli polane przyrumienioną cebulką z dodatkiem sera smakuje wyśmienicie.

Składniki:


  • Ciasto
    350 g mąka pszenna
    1 jajko
    3/4 szk ciepłej wody
    Farsz
    200 g szpinak mrożony
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka bułki tartej
    50 g ser grana padano
    Do polania;
    1 szt cebula mniejsza
    1 łyżka masła
    0,5 łyżki startego sera grana padano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ravioli z szpinakiem i grana padano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ravioli z szpinakiem i grana padano 1. Na stolnicę wysypać mąkę zrobić kopczyk i wbić jajko. Wymieszać za pomocą noża następnie dolewać ciepłą wodę i zagniatać. Zagniecione gładkie ciasto przykryć miseczką i odłożyć na około pół godziny.
  • Ravioli z szpinakiem i grana padano 2. Szpinak podsmażyć do odparowania wody dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i odłożyć do wystudzenia. Do zimnego farszu dodać starty na grubych oczkach ser grana padano, bułkę tartą, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Na patelni zrumienić na maśle drobno pokrojoną cebulkę i a na koniec dodać łyżkę sera i wymieszać.
  • Ravioli z szpinakiem i grana padano 3. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na kształt prostokąta. Równo przyciąć boki. Na cieście rozłożyć farsz w rzędach co 5 cm. Pędzelkiem posmarować ciasto zimna wodą pomijając okolice farszu.
  • Ravioli z szpinakiem i grana padano 4. Nakryć drugim ciastem i docisnąć wokół farszu. Wykroić kwadratowe pierożki i dolepić na końcach boki widelcem. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 4 min od wypłynięcia na powierzchnie. Podajemy polane zrumienioną na maśle cebulką z serem i posypane pokrojoną bazylią oraz wiórkami sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować