Ravioli polane przyrumienioną cebulką z dodatkiem sera smakuje wyśmienicie.
Składniki:
Ciasto
350 g mąka pszenna
1 jajko
3/4 szk ciepłej wody
Farsz
200 g szpinak mrożony
2 ząbki czosnku
1 łyżka bułki tartej
50 g ser grana padano
Do polania;
1 szt cebula mniejsza
1 łyżka masła
0,5 łyżki startego sera grana padano
Ravioli z szpinakiem i grana padano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypać mąkę zrobić kopczyk i wbić jajko. Wymieszać za pomocą noża następnie dolewać ciepłą wodę i zagniatać. Zagniecione gładkie ciasto przykryć miseczką i odłożyć na około pół godziny.
2.Szpinak podsmażyć do odparowania wody dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i odłożyć do wystudzenia. Do zimnego farszu dodać starty na grubych oczkach ser grana padano, bułkę tartą, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Na patelni zrumienić na maśle drobno pokrojoną cebulkę i a na koniec dodać łyżkę sera i wymieszać.
3. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na kształt prostokąta. Równo przyciąć boki. Na cieście rozłożyć farsz w rzędach co 5 cm. Pędzelkiem posmarować ciasto zimna wodą pomijając okolice farszu.
4. Nakryć drugim ciastem i docisnąć wokół farszu. Wykroić kwadratowe pierożki i dolepić na końcach boki widelcem. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 4 min od wypłynięcia na powierzchnie. Podajemy polane zrumienioną na maśle cebulką z serem i posypane pokrojoną bazylią oraz wiórkami sera.
Komentarze